Mikor vagy jó helyen? - ami fontos amikor pszichológust választasz... és ami nem... 

2022.05.23

Egyértelmű, hogy a laikusnak nincs könnyű dolga szakember választás tekintetében, hiszen sokszor még egy testi tünet esetén sem vagyunk biztosak abban, hogy milyen (mire szakosodott) orvoshoz forduljunk.

Amikor pedig pszichológus választásról van szó, még kevésbé tudjuk belőni, hogy tulajdonképpen mi is az, (vagy ki is az?) amire szükségünk lenne.

Azt gondolom nyugodtan mondhatom, hogy ez talán nem is a kliens dolga, inkább a szakemberé.

Optimális esetben az első telefonhívás, e-mail vagy üzenetváltás során feltevődik a kérdés: "Miben tudok Önnek segíteni?" Az erre érkező válaszból pedig máris eldönthető a hívást fogadó számára, hogy egyáltalán kompetens-e az adott témában, vagy rögtön más segítséget ajánl az azt kérőnek.

Amennyiben kompetensnek ítéli meg magát, úgy sor kerülhet az időpont egyeztetésre és az első konzultációra, mely mindként fél, kliens és szakember tekintetében egyaránt kulcsfontosságú.

A szakember tekintetében azért, mert a hozott problémát kicsit mélyebben boncolgatva fény derülhet arra, hogy mégsem ő a megfelelő segítség az érkező számára, ez esetben pedig máris konkrét (akár személy szerinti) ajánlással irányíthatja őt tovább olyan területre, ahol a problémája által valóban kívánt segítséget kaphat. Emellett pedig láthatja, hogy az adott személlyel várhatóan tud-e együtt dolgozni, avagy sem.

Ugyanebben a helyzetben a segítséget kérő viszont sokszor tele kérdéssel, kétellyel és talán eddigi élete során a elveszettebbnek és a legvédtelenebbnek érezve magát érkezik meg, nem tudja mire és hogyan számítson. Ennél fogva nehéz objektív döntést hoznia.

Az alábbi néhány gondolat ebben próbál némi fogódzót kínálni, pszichológus szemmel, szigorúan szubjektíven... :)

A pszichológus (önálló tevékenységet folytató vállalkozóként tekintve rá) nem a körzeti orvos, tehát senkinek nem kötelező őt választani, ha az első alkalmat követően nem érzi szimpatikusnak. Neki viszonylag könnyebb dolga van amikor arról dönt, hogy tud-e valakivel együtt dolgozni, hiszen ez a szakmája, te viszont csak a saját belső érzéseidre tudsz hagyatkozni. Ahhoz pedig, hogy a közös munkátok valóban tartalmas és hatékony legyen, a legfontosabb, hogy kölcsönösen kell tudnotok bízni a másikban. Neked első sorban biztonságban kell érezned magad. Tudnod kell, hogy minden, ami a tanácsadások során történik rólad szól, ezért a te testi és lelki komfortod a legfontosabb. Ha bármilyen tekintetben fenntartásaid vannak a szakembert illetően, és ez tényleg lehet pusztán azért, mert nem szimpatizálsz vele, jogod van mást választani.

Az első ülés végén - optimális esetben - a pszichológus el fogja mondani, hogy ő el tudja-e képzelni a közös munkát, és ha igen, akkor nagyjából milyen irányelvek mentén. Neked pedig, jogodban áll dönteni arról, hogy ez (ő) megfelel a számodra, vagy másra gondoltál.

A magam részéről a kérdést nyitva szoktam hagyni (nem kell ott a helyszínen válaszolnod). Amennyiben te is úgy látod, hogy szeretnél belevágni, jelentkezel és egyeztetünk következő időpontot.

És nem, nem fogok megsértődni, ha nem hallok többé felőled, és nem, gondolni se fogok semmit, hiszen, ha valaki, én pontosan tudom, mennyire fontos neked, hogy úgy érezd, a megfelelő "kezekben" vagy. Ez pedig nem jelentheti mindenki számára ugyanazt...

Akard a legjobb szakembert magadnak! Ez így van rendjén. Ugyanakkor ne gondold azt, hogy számodra a legjobb csak az lehet, akit nap mint nap látsz a tévében, hallasz a rádióban, vagy csak rendszeresen szembe jön veled az arcképe ilyen olyan médiumokon keresztül. Félreértés ne essék, nyilvánvaló, hogy méltán híresek és a szakterületükön olyan kiemelkedő munkát végeznek mely hozzásegítette őket ahhoz, hogy ennyire nagy legyen az érdeklődés a munkásságuk iránt, de mint feljebb már említettem, nem lehet mindenkinek ugyan az a jó. Éppen úgy ahogy Csernus doktor (a magam részéről nagy rajongója vagyok!) sem tudott segíteni mindenkinek...

Választásod során légy körültekintő! Kutass az interneten, kérj ajánlást akár ismerősöktől akár ismeretlenektől, ahogy teszed ezt akkor is, ha valamilyen szomatikus egészségügyi problémádat szeretnéd orvosolni és magándokit keresel vagy akár akkor is amikor egy új mobilt szeretnél vásárolni. A legtöbb szakember weboldalán vagy közösségi oldalán találsz információt arról, hogy milyen módszerekkel dolgozik, mi az, amiben a rendelkezésedre áll. Egy percig se feledkezz meg arról, hogy a közös munka, amibe belekezdtek fontos utazás lesz a számodra, ahol nem mindegy, hogy milyen "vezetőt" választasz magad mellé.

Légy tisztában azzal, hogy a helyzeted - legyen az bármi, ami miatt segítséget kérsz (persze ebben is akad kivétel) - nem tegnap alakult ki, ennél fogva holnapra nem is fog megszűnni.

A szakemberrel való együttműködés a megoldás megtalálása érdekében egy hosszabb folyamat lesz, amire időt, energiát és nem utolsó sorban pénzt is kell szánnod. Nyugodtan tájékozódj a költségekről is, hiszen az együttműködés legfontosabb és legstabilabb alapját az első alkalommal világosan átbeszélt keretek fogják adni, melynek részét képezik az anyagiak is. Nincs okod szégyenkezni, ha ilyen irányú kérdésed van.

Végezetül pedig egyesek úgy tartják - és ezt csak félve merem leírni, mert minden tudományos alapot és realitást nélkülöz - hogy bizony, minden kliens okkal kerül éppen az adott segítőhöz... Ugyanakkor ha tehetünk azért, hogy valóban a megfelelő helyen, a megfelelő emberrel találjuk magunkat, miért ne élnénk a lehetőséggel?